Login
Hasło
    
Opisy, zdjęcia, filmy
 


Wyliczanka zdrowia


7 zaskakujących produktów spożywczych, które pomogą powiększyć wasze mięśnie

Jeżeli zależy wam na wspaniałych mięśniach, to nie wystarczy tylko jeść drób i zażywać preparaty białkowe.

1. Mięso strusie

Wysokobiałkowe mięso strusie zawiera więcej kreatyniny (substancja tworząca mięśnie), dostarczających energii witamin z grupy B oraz żelaza niż drób, a mniej tłuszczu i kalorii niż czerwone mięso. Mięso strusi jest koloru czerwonego, ale o większej intensywności barwy aniżeli wołowina. Tę ostatnią przypomina smakiem i strukturą. Strusina w porównaniu z wołowiną jest słodsza i suchsza, gdyż zawiera niewielkie ilości tłuszczu śródmięśniowego. Walory smakowe mięsa strusi oceniono w badaniach porównawczych przeprowadzonych przez A&M Sensory Laboratory w Teksasie, gdzie stwierdzono, że pod względem delikatności, kruchości, smakowitości i zapachu nie ustępuje ono najcenniejszym elementom tuszy wołowej (np. polędwicy). Mięso strusi przyrządza się łatwo i na wiele sposobów. Brytyjczycy, którzy bardzo lubią steki i befsztyki, przygotowują je podobnie jak wołowinę.

Strusinę badano m.in. w USA, Australii oraz w Polsce – w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Wykazano w nich, że mięso strusi charakteryzuje się:

  • niską kalorycznością

Jest ona spowodowana niską zawartością tłuszczu, która dla mięsa surowego wynosi 0,8-0,9% i 1,3-1,4% dla gotowanego. Mięso strusi zawiera więc znacznie mniej tłuszczu niż wołowina czy wieprzowina. Z drugiej strony mięso to nie ustępuje poziomem białka wołowinie czy wieprzowinie.

  • stosunkowo niewielką zawartością cholesterolu

Średnia zawartość cholesterolu w mięsie strusi wynosi około 55 mg/100 g tkanki. Co ciekawe, w niektórych mięśniach poziom cholesterolu nie przekracza nawet 40 mg/100 g tkanki. Pod względem zawartości cholesterolu mięso strusi zbliżone jest do mięsa indyczego, a zawiera go wyraźnie mniej niż wieprzowina, wołowina czy baranina.

  • korzystnym profilem kwasów tłuszczowych

Mięso strusie zawiera podobną ilość kwasów nasyconych i jednonienasyconych jak mięso kurcząt brojlerów, ale mniej niż wołowina. Natomiast procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc tych najbardziej pożądanych w naszej diecie, jest zdecydowanie najwyższy w mięsie strusi – 32-36%, podczas gdy w mięsie kurcząt brojlerów – 20%, a w wołowinie – zaledwie 5%.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoki udział w strusinie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a więc kwasu linolowego oraz linolenowego, które muszą być dostarczone z pokarmem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, a może je tylko rozkładać lub zmieniać w obrębie tej samej rodziny. Ponadto w mięsie strusi jest stosunkowo duży udział kwasu arachidonowego należącego do grupy tzw. długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DWKT). Stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych kształtuje się w mięsie strusi 1:1:1, co jest bardzo korzystne z punktu widzenia dietetyki. Spośród makro- i mikroelementów na uwagę zasługuje stosunkowo niska zawartość sodu w mięsie strusia (ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie). Ponadto mięso to w stosunku do wołowiny i mięsa drobiowego zawiera więcej fosforu, żelaza, miedzi i manganu.

2. Papaja

Ten smaczny owoc tropikalny zawiera dużą ilość potasu, minerału potrzebnego naszemu organizmowi do prawidłowego magazynowani glikogenu w mięśniach. Ponadto jest bogaty w inne enzymy, które ułatwiają trawienie białek. Papaja jest powszechnym środkiem zmiękczającym mięsa. Wieki temu Indianie z Karaibów zaobserwowali, że mięso obłożone liśćmi papai bardzo szybko staje się miękkie. Wyciąg z papai jest więc częstym składnikiem przypraw do mięsa. Indianie rozcinali niedojrzałe owoce papai, zbierając jego płyn podobny do mleka (lateks) i używali go do leczenia ran, chorób grzybiczych skóry, infekcji, jak również innych chorób skóry. Kobiety indiańskie spożywały niedojrzałe owoce papai, by pobudzać menstruację oraz wywoływać poronienie czy poród. Europejczycy rozpoczęli uprawę papai w niektórych terenach tropikalnej Azji, co wpłynęło na rozpowszechnienie jej zastosowania terapeutycznego. Mieszkańcy Filipin wywarem z papai leczyli żylaki odbytu, podczas gdy tubylcy Jawy wierzyli, że spożycie owocu może uchronić przed problemami stawowymi, zaś Japończycy używali soku z papai w zaburzeniach trawienia. Liście, sok i owoce zawierają kilka dysymilacyjnych enzymów, które są odpowiedzialne za jej właściwości pobudzające trawienie i zmiękczające mięso. Najwięcej enzymów znajduje się w soku, następnie w liściach, natomiast owoce zawierają ich najmniej, choć i tak w wystarczających ilościach, by mieć korzystny wpływ na organizm. Papaja pobudza trawienie. Najważniejszym dysymilacyjnym enzymem papai jest papaina, podobna do ludzkiej pepsyny (enzym wstępnie trawiący białka) – dlatego papaina jest często nazywana pepsyną pochodzenia roślinnego. Ponadto ważnymi enzymami, obecnymi w papai, są enzymy podobne do ludzkiej renniny (enzym wywołujący koagulację białek mleka), jak również pektazy (enzym rozkładający pektyny). Jak wskazują wyniki badań na zwierzętach, papaja wpływa korzystnie bezpośrednio na błonę śluzową żołądka.

3. Szparagi

Szparagi są bogatym źródłem glutationu, antyutleniacza, który pomaga wyprodukować przekaźniki o działaniu podobnym do hormonu prostaglandyny, a te z kolei wpływają na wzrost tkanki mięśniowej. Szparagi, ponadto, zawierają kwas foliowy, który jest potrzebny dla prawidłowego tworzenia się komórek krwi i mięśni. Obok szparagów białych cenione są również fioletowe i zielone. Najsmaczniejsze są górne części pędu. Szparagów się nie obiera, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: A, C, E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy i szczawiowy. Najlepiej gotować je w wąskim, ale wysokim garnku. Szparagi podaje się polane masłem z zarumienioną tartą bułką, wyśmienicie smakują również pod beszamelem.
Są niskokaloryczne i lekkostrawne, mają działanie przeczyszczające i moczopędne, cenione są również jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny.

4. Brązowy ryż

Brązowy ryż jest wspaniałym źródłem leucyny – aminokwasu, który stymuluje syntezę białkową w mięśniach i powstrzymuje przed utratą białek po zakończeniu treningu. Ponadto ma wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co jest istotnym elementem przy kontrolowaniu wagi ciała i dla dostarczania właściwej ilości energii.

5. Orzechy pekan

Ten rodzaj orzechów zawiera duże ilości białek i antyutleniaczy oraz kwasu oleinowego, który jest tzw. dobrym tłuszczem wspomagającym hormon budowy mięśni testosteron.

6. Dziczyzna

Mięso sarny zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla naszego organizmu do budowy tkanek mięśniowych, a z drugiej strony ma mniejszą ilość kalorii przy tej samej masie niż kurczak. Ponadto jest bogate w dostarczające energię żelazo i witaminy z grupy B.

7. Masło orzechowe

To bardzo dobre źródło białek zawiera także spore ilości żelaza i magnezu potrzebnych do budowy tkanki mięśniowej. Ponadto masło orzechowe jest bogate w wypełniający błonnik oraz cynk, który jest ważnym minerałem dla wzmocnienia rosnących mięśni.

5 sposobów na cudowną poprawę naszego metabolizmu

Podgrzejmy nasz silnik, żeby cały dzień spalał tłuszcz

1. Pijmy wodę

Pół litra zimnej wody może zwiększyć tempo przemiany materii na pół godziny. Z badań opublikowanych w „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” wynika, że samo podgrzewanie przez nasz organizm wypitej wody powoduje zwiększone spalanie kalorii.

2. Jedzmy wcześnie

Tempo przemiany materii jest największe wcześnie rano. Jeżeli regularnie jemy śniadanie, to mamy cztery razy mniejsze szanse na to, że będziemy mieli nadwagę niż osoby, które wychodzą z domu głodne.

3. Jakościowe białka

Źródłem spożywanych białek powinny być chude pokarmy jak na przykład jaja, drób i ryby. Według badań opublikowanych w „Amerykańskim Dzienniku Żywienia Klinicznego” (American Journal of Clinical Nutrition) organizm spala większą ilość kalorii, trawiąc białka niż tłuszcze lub węglowodany.

4. Dojadajmy

Podzielmy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na trzy większe posiłki i dwie przekąski. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że osoby, które jedzą mniej a częściej, są szczuplejsze niż te, które naraz połykają wielkie porcje.

5. Właściwa ilość snu

Kiedy nasz organizm jest wyczerpany, brakuje mu energii na wykonywanie podstawowych funkcji, w tym spalanie kalorii. Badania na Uniwersytecie w Chicago wykazały, że u osób śpiących cztery lub mniej godziny na dobę występowały problemy z prawidłowym trawieniem węglowodanów.

3 sposoby na dłuższe życie

1. Bądźcie towarzyscy

Osoby, które mają grupę przyjaciół i chętnie się z nimi spotykają, żyją znacznie dłużej niż osoby odizolowane. Psychologowie twierdzą, że ma to związek z mniejszą podatnością na występowanie stresu. Ludzie towarzyscy czują, że w trudnych sytuacjach mogą liczyć na wsparcie, dlatego ich pewność życia odbija się na jego jakości i długości.

2. Właściwa ilość snu

Spanie dziewięć lub więcej godzin oraz mniej niż pięć godzin na dobę podwaja ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci. Naukowcy zalecają sen od sześciu do ośmiu godzin. Koniecznie trzeba się wysypiać i dużo wypoczywać.

3. Ograniczcie ilość spożywanych kalorii

Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii może spowolnić proces starzenia się. Badania wykazały niższy poziom „złego” cholesterolu, a wyższy dobrego we krwi osób, których dieta była zmniejszona o 30% wartości kalorycznej w porównaniu do grupy osób jedzących normalnie.



Pokaż wszystkie artykuły...