Login
Hasło
    
Opisy, zdjęcia, filmy
 


Herbata pu erh - Tajemnica skrywana w chińskich jaskiniach


Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w procesie produkcji każdej herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona (niefermentowana), typu oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana). Warto pamiętać, iż każda z wymienionych herbat pochodzi z tego samego krzewu herbacianego. Czerwona herbata pu erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim
rodzaju.

Tajemnicza herbata

Ojczyzną pu erh jest południowa prowincja Chin, Junnan, gdzie uprawiana jest ona od ponad 1700 lat. Czerwona herbata znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Nazwa pu erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata czerwona jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki krzewów herbacianych zwanych Qingmao – „Królewskie Drzewa”. W okolicy góry Liuchasan rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane „królem drzew herbacianych”. Ma około 2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego drzewa powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. „Zioło” to pokrywają duże, owalne i wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty. Liście herbaty pu erh są mięsiste i ostro zakończone. Posiada ona intensywny smak i nawet po kilkakrotnym zaparzeniu ten sam kolor i aromat. Dzięki tym cechom stała się znana w świecie, zyskując miano „czerwonego złota”.

W danych czasach z dobrodziejstw czerwonej herbaty mógł korzystać jedynie cesarz, który za poradą osobistych lekarzy pijał ją codziennie ze względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Pod groźbą ostrej kary zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. I nawet dziś przygotowywana jest według tajemnej receptury, a wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do 60 lat.

Skomplikowana produkcja

Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna czy zielona, ale różni się od niej tym, że nie zostaje poddana procesowi długiej fermentacji. Herbata pu erh nazywana jest herbatą czerwoną – częściowo fermentowaną i w odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, pu erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji, a raczej leżakowaniu. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej leżakować (dojrzewać) w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat. Herbata czerwona ma smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić – najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w przypadku lepszego gatunku. Pewność, że nabywamy oryginalną, nie podrobioną herbatę, daje nam oznaczenie pu erh oraz to, że była paczkowana w Chinach.


Pogromca tłuszczu

Amerykanie nazywają pu erh „mordercą tłuszczu”. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę czerwoną w ilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie – jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Wyjątkową skuteczność herbaty pu erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z paryskich klinik. Aż 88 procent pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Ciekawym jest fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania, a nie podczas drakońskich diet. Ważne jest również to, że spadek wagi utrzymywał się przez dłuższy okres czasu. Jeżeli jednak chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających kłopoty z nadwagą, nie musimy obawiać się pu erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie. Testując grupę osób z nadciśnieniem, stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty pu erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż może ona normować proces nowotworowy. Czerwona pu erh wspomaga także pracę wątroby. Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili czerwoną herbatę po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki wina. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu.

Herbata pu erh posiada dużo związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E. Ponadto zawiera dużo więcej mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru i olejków eterycznych niż herbata czarna. To właśnie flawonoidy nadają pu erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające „zlepianiu się” płytek krwi ).Ponadto flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające (stabilizatory procesów utleniania), a także odtruwają – wiążą i kompleksują metale i toksyny. Dzięki temu wszystkie śmieci z organizmu mogą być wydalone.

Właściwości

  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Pobudza procesy trawienne
  • Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków
  • Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu – wolnych rodników
  • Łagodzi skutki spożycia alkoholu
  • Wzmacnia organizm
  • Pobudza mikrokrążenie
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Poprawia pamięć – ważne przy uczeniu się
  • Pomaga w koncentracji
  • Przedłuża życie
  • Obniża ciśnienie
  • Uspokaja
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
  • Ma właściwości moczopędne

Umiejętne parzenie

Prawdziwa i dobrej jakości herbata pu erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. Do czajniczka wsypujemy niepełną łyżeczkę liści lub jedną sprasowaną kostkę herbaty na jedną filiżankę. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, pamiętając o wcześniejszym podgrzaniu filiżanek. Dobrej jakości liście można zalewać do trzech razy, bez utraty intensywnego aromatu i smaku. Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Pamiętać należy, że cukier może zneutralizować niektóre lecznicze właściwości, dlatego też nie poleca się słodzenia herbaty pu-erh. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, pu erh pijemy po jedzeniu. Daje ona ciemnobrunatny i „gęsty” napar o ziemistym smaku.



Pokaż wszystkie artykuły...