Login
Hasło
    
Opisy, zdjęcia, filmy
 


Owocowo-warzywne orzeźwienie



Prostota przygotowania

Podstawowym narzędziem w pozyskiwaniu naturalnych soków jest oczywiście wyciskarka do soków lub sokowirówka. Soki można oczywiście również wyciskać ręcznie, ale jest to mało efektywny i pracochłonny sposób. Z kolei soków  nie można wyciskać mikserem, który do tego całkowicie się nie nadaje. Elektryczna wyciskarka oddziela sok od włóknistej pulpy owocu lub warzywa. Dobra wyciskarka powinna poradzić sobie z większością owoców i warzyw, natomiast tańsze modele mogą mieć problemy z włóknistymi roślinami (np. kiełkami fasoli, chrzanem czy natką pietruszki). Każda wyciskarka  powinna być łatwa w obsłudze oraz nie nastręczać trudności w umyciu i złożeniu. Z kolei sokowirówka przeciera owoce i warzywa, a następnie odwirowuje uzyskany płyn, oddzielając sok od pulpy. Należy wiedzieć, że sokowirówki są w stanie przerobić niewielką ilość owoców. Uzyskany z nich sok z nich jest gęsty i mało klarowny, natomiast pulpa zostaje zbyt mokra. Poza tym sokowirówki łatwo się zatykają i dlatego wymagają dokładnego czyszczenia. Bardzo dobre są wyciskarki miażdżące. Wyciskarki są efektywniejszymi urządzeniami, ponieważ owoce i warzywa poddawane są większemu ciśnieniu, a po zmiażdżeniu (nie wyciśnięciu) są rozcierane i wtłaczane pod ciśnieniem do sitowego zbiornika, z którego wypływa gotowy sok. Poza tym wyciskarki bez problemu radzą sobie również ze skórkami, łupinami i łodygami oraz twardymi warzywami. Urządzenia te, choć droższe od sokowirówek, o wiele lepiej sprawdzają się przy robieniu świeżych soków. Jeśli zdecydujemy się na wyciskanie ręczne, to potrzebne nam będą: tarka, miska, gęste sito i kawałek gazy. Najpierw ścieramy na tarce owoce  lub warzywa. Następnie potarte układamy na kawałku gazy, zawiązujemy w tobołek i wyciskamy nad miską, filtrując sok przez gęste sitko ułożone na niej.

Dobra jakość owoców i warzyw

Wiadomo, że jeśli chcemy być pewni, że pijąc szklankę soku, dostarczamy naszemu organizmowi „samego zdrowia”, powinniśmy kupować warzywa i owoce najwyższej jakości, ze sprawdzonych źródeł. Powinny one być dojrzałe, ponieważ takie zawierają najwięcej najwartościowszych składników odżywczych oraz witamin. Niektóre owoce czy warzywa w fazie całkowitej dojrzałości mogą wydawać się nieapetyczne, ale do sporządzenia soków są idealne. Jeśli nie jesteś jedną ze szczęściarek, które posiadają przydomowy sad lub ogródek, odwiedź lokalne targowisko. Poszukaj truskawek, jagód, śliwek, winogron, malin i arbuzów. Doskonałe są też tropikalne owoce, takie jak banany, kiwi, cytryny, figi oraz te egzotyczne: persymona i kantalupa. Każde z nich idealnie nadaje się do letniego koktajlu. Wskazana jest też kreatywność w ich łączeniu. Przy robieniu zakupów pamiętaj o tym, że nie będziesz ich jadła, lecz wyciskała z nich sok. Należy jednak całkowicie unikać produktów nadpsutych, poobijanych, tracących swój naturalny kolor. Należy unikać także owoców i warzyw uprawianych na skalę przemysłową, gdyż często są one powlekane niezauważalną warstwą wosku i chemikaliów. Takim owocom nie wystarczy zwykłe mycie, a przed uzyskaniem z nich soków należy je porządnie wyszorować. Dobrym wyborem mogą okazać się warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, ale ich cena jest zdecydowanie wyższa.  Mają intensywny smak, co bezpośrednio wpływa na jakość otrzymywanego z nich soku. Kolejną bardzo ważną zaletą naturalnie uprawianych roślin jest to, że ich skórka (w której znajduje się często najwięcej witamin) nie jest skażona chemikaliami.

Ważne wskazówki

Jeśli do tej pory pijałaś wyłącznie soki sprzedawane w sklepach, to konsystencja i smak świeżych soków może na początku ci przeszkadzać. Są one gęstsze i bardziej intensywne w smaku. Mogą mieć zaskakujące i nie zawsze apetyczne kolory. Należy pamiętać, że domowe soki, im świeższe, tym lepsze: smaczniejsze, wartościowsze i lepiej wyglądające. Starajmy się spożywać soki tego samego dnia, którego zostały wyciśnięte. Jeśli chcemy sok przechowywać dłużej, to koniecznie należy trzymać go zamkniętego w hermetycznym pojemniku w lodówce. Pamiętajmy też, że świeży gęsty sok nie jest wolny od kalorii i cukrów, dlatego jeśli spożywamy go sporo, lepiej rozcieńczać go wodą. Nigdy nie powinno się mieszać soków owocowych z warzywnymi (wyjątkiem jest marchew z jabłkiem czy pomarańczą), aby uniknąć sensacji żołądkowych. Warto wiedzieć, że jeśli cierpimy na jakąś chorobę, picie naturalnych soków lepiej skonsultować z lekarzem.

Sok na jasność umysłu

Letni skwar sprawia, że czasami nic nam się nie chce i nie możemy się skoncentrować. Na lepszą pracę umysłu wpływają potas, cynk, wapń oraz witaminy z kompleksu B. Poniższe przepisy na świeże soki pozwolą nam uzyskać cenny napój, który rozświetli nasz umysł.

1.
- 10 dużych liści szpinaku

- dwie spore marchwie
- 2 łodygi selera naciowego

2.
- 2 gruszki
- garść rukwi wodnej

3.
- 2 pomidory
- 5 liści czerwonej kapusty
- połówka dużego ogórka

 

Dobry sen

Leki nasenne często nie są najlepszym rozwiązaniem, mogą bowiem wywoływać w późniejszym okresie uczucie niepokoju. Całe szczęście z problemem bezsenności można poradzić sobie z pomocą naturalnych soków z warzyw, w szczególności zawierających wapń, magnez oraz witaminy B3 i B6. Bezsenność jest bardzo kłopotliwym stanem i przez tę dolegliwość wielu ludzi jest rozdrażnionych i nieproduktywnych. Czasami może dopomóc szklanka odpowiedniego soku.

1.
- 1,4 średniego kalafiora
- garść kiełków fasoli
- 2 duże marchwie

2.
- 3 łodygi selera naciowego
- garść rukwi wodnej

 3.
- 1 duża pomarańcza
- garść  malin

Coś na stres

Pogoń za karierą i pieniądzem powoduje, że nasze życie jest stresogenne. Gdy na co dzień towarzyszy nam długotrwały stres i wieczne zdenerwowanie, może mieć to negatywny wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne, jak i fizyczne. Pociąga to za sobą zmęczenie, niepokój, bóle głowy, brzucha a nawet wrzody żołądka czy atak serca.

Do walki ze stresem warto wypijać soki zawierające witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń.

1.
- 1 jabłko
- garść czarnych porzeczek

 2.
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 duże marchwie
- garść fasoli szparagowej

3.
- kilka liści kapusty włoskiej
- ćwiartka buraka
- 4 pomidory

Zamiast słodyczy

Latem często brakuje nam energii, dlatego sięgamy po słodycze, które wcale nie są dla naszego organizmu dobre. Lepiej wymienić cukry i tłuszcze trans na soki owocowe, które dadzą nam zastrzyk energii.

1.
- 1 mango;
- pół średniego ananasa
- 1 banan
- kubek mleka lub jogurtu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- pół łyżeczki miodu

 2.
- pół szklanki truskawek i malin
- 3 morele
- szklanka mleka lub jogurtu

3.
- 1 pasternak
- kilka truskawek
- 6 liści białej kapusty

Bystre spojrzenie

Przez cały dzień nasze oczy narażone są na niebezpieczeństwo. Miejski kurz, pyłki, praca przy komputerze sprawiają, że potrzebujemy zastrzyku witamin i wytchnienia. Pijąc świeże soki zawierające witaminy B, C, E i beta–karoten, możemy sprawić, że nasze oczy będą zdrowe.

1.
- 3 pomidory
- garść rukwi wodnej
- pół czerwonej papryki

2.
- 2 duże marchwie
- 4 cząstki brokułów
- 4 cząstki kalafiora

3.
- 1 grejpfrut
- 1 mango
- 1 owoc passiflory

Letnie orzeźwienie

Mało kto wyobraża sobie upalne letnie dni i wieczory bez chociażby jednej szklanki chłodnego napoju. Woda jest idealnym rozwiązaniem, ale smakowo do pięt nie dorasta owocowym koktajlom. Bogata gama smaków i walory zdrowotne sprawiają, że po popularne na Zachodzie „smoothies” sięga coraz więcej Polaków. Do najlepszych letnich smoothies używa się owoców dostępnych akurat o tej porze roku. 

Mango smoothie

Tropikalna rozkosz jest wypełniona równikowymi składnikami odżywczymi, które dadzą ci prawdziwy zastrzyk energii w ciągu dnia.

· 1,5 szklanki posiekanego mango (może być świeże, mrożone, z puszki)

· 1 szklanka nektaru z guawy lub mango (schłodzonego)

· 2/3 szklanki skondensowanego mleka

· sok z dwóch limonek

· 1 łyżka brązowego cukru

· kostki lodu

· plasterek cytryny

Zmiel w blenderze wszystkie składniki. Wierzch można posypać płatkami migdałów i udekorować plasterkiem cytryny.

Truskawkowe smoothie

Ten koktajl ukoi twoje nerwy i naładuje energetyczne baterie na resztę dnia.

· 2,5 szklanki truskawek

·  ½ szklanki nektaru z truskawek

· 1 brzoskwinia bez pestki

· 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (może być truskawkowy, jeśli nie masz nektaru)

· 2 szklanki lodu

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, zanim lód się rozpuści.




Pokaż wszystkie artykuły...