Login
Hasło
    
Opisy, zdjęcia, filmy
 


Mleko- tanie źródło wapnia


Mleko stanowi najłatwiejsze, najtańsze i najkorzystniejsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie produktów przetworzonych z niego zgodnie z normami żywienia zaspokaja niemal 100% zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Wapń odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka, a jednocześnie wraz z fosforem stanowi najważniejszy nieorganiczny materiał budulcowy tkanki kostnej i zębów. Odpowiednia ilość wapnia dostarczana do naszego organizmu zmniejsza ryzyko takich chorób, jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca oraz kamica nerkowa. Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 1 kg wapnia, z czego 99% znajduje się w kościach i zębach. Wapń musi być codziennie dostarczany do organizmu ludzkiego, bowiem codziennie tracony jest w wyniku różnych procesów fizjologicznych (wydalany jest w kale, moczu i pocie). Fakt, iż mleko czy mleczne napoje fermentowane są niezastąpionym źródłem wapnia, związany jest nie tylko z dużą ilością tego składnika, ale także z jego wysoką biodostępnością (przyswajalność oznaczająca procentowy stopień wchłonięcia wapnia z pożywienia). Zawartość wapnia w mleku i mlecznych produktach fermentowanych wynosi średnio około 0,12% i nie zależy od zawartości tłuszczu. Natomiast sery żółte zawierają około 0,8 do 1% tego cennego pierwiastka. Dwie szklanki mleka dziennie dostarczają 600 mg wapnia, co pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na wapń u osób z podwyższonym ryzykiem niedoboru lub w 70% u osób z normalnym zapotrzebowaniem na ten składnik. Jeżeli chodzi o twaróg, to około 80% wapnia w procesie jego wyrobu przechodzi do serwatki, dlatego zawiera on 5 do 6 razy mniej wapnia niż ser żółty. Podobnie jest z masłem, które praktycznie wapnia nie zawiera.

Zapotrzebowanie na wapń u ludzi w zależności od płci i wieku

Grupa ludności

(płeć i wiek)

Wapń

mg/osobę/dzień

Niemowlęta do 6. miesiąca życia

600

Niemowlęta od 6. miesiąca do roku

800

Dzieci 1-3 lat

800-1000

Dzieci 4-9 lat

800

Dziewczęta 10-18 lat

1200

Chłopcy 10-18 lat

1200

Kobiety 19-25 lat

1200

Kobiety 26-60 lat

900

Kobiety powyżej 60 lat

1100

Kobiety ciężarne i karmiące

1200-1500

Mężczyźni 19-25 lat

1200

Mężczyźni 26-60 lat

900

Mężczyźni powyżej 60 lat

900

Zawartość wapnia w wybranych produktach:

Produkt spożywczy

Ilość

Zawartość wapnia [mg]

Mleko 3,2%

1 duża szklanka (1/4 l)

295

Mleko 1,5%

1 duża szklanka (1/4 l)

300

Jogurt owocowy

1 opakowanie (175g)

231

Kefir

1 opakowanie (175g)

180

Ser żółty

1 plasterek (20g)

106-173

Ser twarogowy

1 plaster (50g)

48

Serek waniliowy homogenizowany

1 opakowanie (150g)

127,5

 



Pokaż wszystkie artykuły...