Login
Hasło
    
Opisy, zdjęcia, filmy
 


 

info

wad

Pokaż cały artykuł...
 

Ziemniak-pospolity, a jednak egzotyczny

Autor: Jakub Soja
Te poczciwe i jakże pożyteczne warzywa długo nie mogły przekonać do siebie Europejczyków. I gdyby nie wojny oraz długie okresy głodu...
Pokaż cały artykuł...
 

Diety zasadowe powiększają masę mięśniową

Nowe badania naukowe sugerują, że warzywa mogą powiększać masę mięśniową poprzez zmniejszanie kwasowości krwi.
Pokaż cały artykuł...
 

Najnowsze badania nad białkiem serwatkowym

Białko serwatkowe moduluje hormony, które są przewodnimi dla utraty wagi. Wnikliwe badania wykazały, że izolat białka serwatkowego (60 g dziennie) podawany...
Pokaż cały artykuł...
 

Mleko- tanie źródło wapnia

Autor: FA Team
Mleko stanowi najłatwiejsze, najtańsze i najkorzystniejsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie produktów przetworzonych z niego zgodnie z normami żywienia zaspokaja...
Pokaż cały artykuł...
 

Kurczak

Autor: Adrian Kowalewski
Przeglądając współczesne kanony żywieniowe, niezależnie od kultury, wierzeń i obyczajowości danego kraju, mięso kurcząt jest bardzo popularnym składnikiem...
Pokaż cały artykuł...
 

Kurczak

Przeglądając współczesne kanony żywieniowe, niezależnie od kultury, wierzeń i obyczajowości danego kraju, mięso kurcząt jest bardzo popularnym składnikiem...
Pokaż cały artykuł...
 

Sezon na leszcza

Autor: Jakub Soja
Podstawową zaletą ryb jest duża zawartość białka. Porcja 100 g większości jadalnych ryb dostarcza naszemu organizmowi około 20 g białka.
Pokaż cały artykuł...
 

Przez żołądek do mięśni

Z każdego poprawnie wykonanego powtórzenia powinieneś wyciągnąć jak najwięcej. Najlepszym sposobem, by to osiągnąć, jest spożywanie produktów...
Pokaż cały artykuł...
 

Kapusta i jej krewniacy

Autor: Jakub Soja
Protoplastą kapusty jest kapusta morska, rosnąca na wybrzeżach południowej Europy. Ta niepozorna roślina o solidnych i mięsistych liściach...
Pokaż cały artykuł...
 

Acidofilny napój

Autor: dr Radosław Kożuszek
Na początku XX wieku Miecznikow, laureat Nagrody Nobla z medycyny w 1908, wysunął tezę, że tzw. „mleko bułgarskie”, czyli mleko poddane fermentacji...
Pokaż cały artykuł...
 

Amarantus - indiańskie zboże

Autor: Aleksandra Szumny
Mało kto wie, co oznacza słowo amarantus i dlaczego w kręgach żywieniowców staje się ono coraz bardziej popularne
Pokaż cały artykuł...
 

Królewski posiłek

Wszyscy specjaliści z wielu dziedzin naukowych nieprzerwanie powtarzają nam o istocie spożywania śniadania. I mają rację...
Pokaż cały artykuł...
 

Noworoczne odchudzanie

Autor: dr Radosław Kożuszek
Nowy Rok to czas postanowień i balowania, a przy tym prowadzenia niekoniecznie zdrowego trybu życia.
Pokaż cały artykuł...
 

Produkty pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste ma nad tym zwykłym, białym pieczywem, czyli wyprodukowanym z mąki z niepełnego ziarna, jedną gigantyczną przewagę...
Pokaż cały artykuł...
 

Egzotyczne sushi

Autor: dr Radosław Kożuszek
Sushi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Restauracje, w których możemy je zjeść, wyrastają jak grzyby po deszczu, zwłaszcza w większych miastach.
Pokaż cały artykuł...
 

Głodówka

Autor: dr Radosław Kożuszek

Jak można zapobiegać otyłości? Co robić, aby skutecznie schudnąć? W dodatku bez uszczerbku na zdrowiu?
Pokaż cały artykuł...
 

Masło i inne produkty mlekopochodne

Autor: Karolina Pieczara
Wiele z nas na pewno zastanawia się, czy jeść pokarmy, które zawierają w sobie mleko lub jego pochodne.
Pokaż cały artykuł...
 

Eko-dieta Atkinsa

Autor: FA Team
Już blisko czterdzieści lat upłynęło od momentu, kiedy dr Robert Atkins opublikował swoją książkę „Dieta Atkinsa”.
Pokaż cały artykuł...
 

Węglowodany, które nie powodują tycia

Boisz się węglowodanów? Musisz pokonać ten lęk. Dość tych bajek, że węglowodany niby powodują tycie!
Pokaż cały artykuł...
 

Nie taki tłuszcz straszny!

Czy myślałaś kiedykolwiek o tłuszczu inaczej niż jako o wrogu, którego należy się wystrzegać i omijać szerokim łukiem potrawy jakie go zawierają?
Pokaż cały artykuł...
 

Mądra dieta i ćwiczenia

W czwartek idziesz na trening kardio zamiast wyjść z przyjaciółkami na kilka drinków. W piątek nastawiasz budzik na 5 rano...
Pokaż cały artykuł...
 

Fantazyjnie i zdrowo

Zróżnicowana dieta jest podstawą optymalnego żywienia i pozwala nam uniknąć jednostajnego jedzenia.
Pokaż cały artykuł...
 

Kawa jakiej nie znacie

ma chyba drugiego tak społecznie ważnego napoju jak codzienna kawa. Każdego poranka we wszystkich krajach świata...
Pokaż cały artykuł...
 

Owocowo-warzywne orzeźwienie

Autor: dr Radosław Kożuszek
Podstawowym narzędziem w pozyskiwaniu naturalnych soków jest oczywiście wyciskarka do soków lub sokowirówka. Soki można oczywiście również wyciskać ręcznie...
Pokaż cały artykuł...
 

Mleczne napoje fermentowe

Mleczne produkty fermentowane powstają dzięki wykorzystaniu specyficznych mikroorganizmów, które nadają im określone cechy organoleptyczne i odżywcze.
Pokaż cały artykuł...
 

Herbata oolong – zdrowy napój i nie tylko

Autor: dr Radosław Kożuszek
Herbaty piją codziennie miliony ludzi na świecie. Dla jednych nie ma znaczenia jak, gdzie i kiedy je piją...
Pokaż cały artykuł...
 

Tilapia - hodowla czy dzika?

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7%
Pokaż cały artykuł...
 

Szczupła dzięki rybom

W latach 20. i 30. specjalista do spraw żywienia Victor Lindlahr, który święcie wierzył w to, że pokarm wpływa na nasze zdrowie...
Pokaż cały artykuł...
 

Miodowy smak gorącej Afryki - Rooibos – czerwony krzew

Autor: dr Radosław Kożuszek
Herbata Rooibos jest wyjątkowym napojem o dobroczynnym działaniu zdrowotnym. Można podawać ją jako napój orzeźwiający, tak na gorąco, jak i na zimno.
Pokaż cały artykuł...
 

Maliny – letnia bomba witaminowa

Autor: dr Radosław Kożuszek
Maliny spożywamy na wiele sposobów. Zazwyczaj są to soki, dżemy i musy. Ale najsmaczniejsze i tym samym najbardziej wartościowe są maliny surowe, świeżo zerwane. Niestety owoce te są bardzo nietrwale i delikatne, dlatego należy zjadać je jak najszybciej po oberwaniu z krzewu.
Pokaż cały artykuł...
 

Yerba mate - Pić z umiarem

Autor: dr Radosław Kożuszek
Yerba mate nazywa bywa także: herba mate, mate, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate. To nic innego jak wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego.
Pokaż cały artykuł...
 

Pora na pora - Skromny, a taki zdrowy

Autor: Aleksandra Szumny
Por ma dużą wartość odżywczą. Zawiera wiele rodzajów soli mineralnych, szczególnie wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku.
Pokaż cały artykuł...
 

Nowalijki - Jeść czy nie jeść?

Autor: dr Radosław Kożuszek

W dzisiejszych czasach wielu z nas zapewne zadaje sobie pytanie: czym są nowalijki? Czy naprawdę istnieją? Nowalijki to młode jarzyny ukazujące się po raz pierwszy w danym roku.
Pokaż cały artykuł...
 

Rozdzielać czy nie rozdzielać?

Każdego dnia na całym świecie wiele wybitnych osób reprezentujących różne dziedziny naukowe zgłębia tajemnice ludzkiego organizmu w celu dokładniejszego poznania oraz znalezienia odpowiedzi na nurtujące nas wciąż pytania.
Pokaż cały artykuł...
 

Mądre zrzucanie tłuszczu

Często nie mamy czasu, żeby dokładnie liczyć kalorie. Ale warto nauczyć się tak komponować posiłki, by jak najlepiej ułożyć sobie prawidłowy jadłospis w diecie odchudzającej.
Pokaż cały artykuł...
 

Węglowodany - Paliwo dla organizmu

Węglowodany – związki pochodzenia głównie roślinnego, stanowią wagowo oraz jako źródło energii znaczną część naszego pożywienia. Są najłatwiej dostępnym źródłem energii, jednak w przeciwieństwie do tłuszczów szybko się wyczerpują.
Pokaż cały artykuł...
 

Pij wodę! - Bez niej nie zbudujesz mięśni

Do znacznych strat wody w organizmie może dojść podczas niektórych stanów chorobowych, takich jak: długotrwała biegunka, wymioty oraz nadmierne pocenie się.
Pokaż cały artykuł...
 

Paliwo dla mięśni - Jak jeść, by uzyskać jak największą ilość energii

Niezależnie od tego, jaki rodzaj aktywności fizycznej wybierzecie, czy to będzie bieganie, pływanie czy też granie w piłkę nożną, będziecie musieli dostarczyć swojemu organizmowi wraz z pożywieniem odpowiednią ilość energii
Pokaż cały artykuł...
 

Pomidorowe zdrowie

Autor: dr Radosław Kożuszek
Jeszcze przed 1939 rokiem pomidor uważany był za warzywo niesmaczne, okropnie pachnące i drogie. Dziś nie ma chyba człowieka, który nie jadłby tej rośliny.
Pokaż cały artykuł...
 

Diety oczyszczające - Złoty środek

Autor: Jakub Mauricz
Jeżeli uprościsz swoją dietę zaledwie na tydzień, odczujesz niesamowitą poprawę samopoczucia i nastroju.
Pokaż cały artykuł...
 

Mleko – życiodajny płyn

Autor: Jakub Soja
Organizm młodego człowieka, tak jak i każdego innego ssaka, nie funkcjonowałby poprawnie bez tego wartościowego produktu.
Pokaż cały artykuł...
 

Najatrakcyjniejszy z owoców - Jabłko - odkrywamy tajemnice

Autor: dr Radosław Kożuszek
Wyjątkowa popularność jabłek bierze się między innymi stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok.
Pokaż cały artykuł...
 

Szampan - Wielkie romanse zawsze nawiązują się przy szampanie mawiał Balzac

Autor: dr Radosław Kożuszek
Sylwestrowa noc, luksus, romantyczna kolacja przy świecach, toasty, oświadczyny, celebrowanie prawdziwego święta, smak, zapach, bąbelki. Po prostu szampan. Jedyny taki trunek. Równie często opisywany, co mylony ze zwykłym, pospolitym winem musującym. Przyznajmy jednak – wokół szampana narosło tyle mitów, legend i opowieści, że czasami naprawdę można się zagubić.
Pokaż cały artykuł...
 

Jak to z solą bywa - Białe złoto czy biała śmierć?

Autor: Grzegorz Pieczara
Gdy myślimy o soli, mamy przed oczyma tę jedną. Magiczną. Średniowieczne złoto. Chlorek sodu. Zmorę uczniów wszystkich szkół, którzy zaczynają naukę chemii.
Pokaż cały artykuł...
 

Śniadaniowe węgle

Autor: dr Radosław Kożuszek
Czy śniadanie bogate w węglowodany pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy?
Pokaż cały artykuł...
 

Śródziemnomorski powiew zdrowia i witalności

Autor: dr Radosław Kożuszek
Śródziemnomorski styl odżywiania promuje zdrowie naczyń krwionośnych, dlatego coraz więcej ludzi na całym świecie skłania się ku oliwkom, warzywom, delikatnym mięsom, ziołom i winu.
Pokaż cały artykuł...
 

Herbata pu erh - Tajemnica skrywana w chińskich jaskiniach

Autor: dr Radosław Kożuszek
Brunatnoczerwony napar lekko drażniący nozdrza. Nostalgia wspaniałości dotykająca swoją cierpkością usta i poczucie, że z każdym łykiem tego niesamowitego napoju stajemy się zdrowsi, a nasze ciało nabiera wspaniałych kształtów.
Pokaż cały artykuł...
 

Wyliczanka zdrowia

Autor: dr Radosław Kożuszek
Wysokobiałkowe mięso strusie zawiera więcej kreatyniny (substancja tworząca mięśnie), dostarczających energii witamin z grupy B oraz żelaza niż drób, a mniej tłuszczu i kalorii niż czerwone mięso.
Pokaż cały artykuł...
 

Głębinowe rarytasy

Autor: dr Radosław Kożuszek
Sięgając do kulinarnej przeszłości Polski, odnajdujemy wzmianki o tradycji tłustej oraz mięsistej syto zakrapianej alkoholowymi trunkami kuchni.
Pokaż cały artykuł...
 

Niskowęglowodanowe diety ketogeniczne spalają tłuszcz, ale co z mięśniami?

Ostatnio Steve Blechman, redaktor naczelny Muscular Development, umieścił w komentarzach na forum następujące stwierdzenie: „Na podstawie wyników badań naukowych można stwierdzić, że diety niezawierające w ogóle węglowodanów nie są optymalne dla rozrostu mięśni!”.
Pokaż cały artykuł...
 

Tłuszcze spalające tłuszcz

Autor: dr Radosław Kożuszek
Kiedyś popularne było powiedzenie: „tłuszcz to tłuszcz”. Dietetycy i kardiolodzy razem spiskowali, żeby przekonać ludzi, że palący problem tycia wynikł z powodu spożywania dużej ilości jedzenia o wysokiej wartości energetycznej.
Pokaż cały artykuł...
 

Chude mięso jako korzystny dla zdrowia składnik diety

W połowie XX wieku naukowcy i dietetycy zgodnie twierdzili, że za rosnącą liczbę przypadków otyłości, chorób serca i nowotworów odpowiedzialne są tłuszcze, a szczególnie tłuszcze nasycone.
Pokaż cały artykuł...
 

Ryby i owoce morza

 Autor: Karolina Pieczara
Zwiększająca się fala publikacji, badań i zaleceń dietetycznych na temat skażenia owoców morza różnymi związkami chemicznymi doprowadziła do tego, że wielbiciele ryb zaczęli się zastanawiać, czy nie lepiej byłoby zrezygnować całkowicie z jedzenia darów morza.
Pokaż cały artykuł...
 

Diety zasadowe powiększają masę mięśniową

Niektórzy badacze sugerują, że rezultatem diet wysokobiałkowych, niskowęglowodanowych, o małej zawartości warzyw jest chroniczna kwasica niskiego stopnia. Notoryczne przestrzeganie typowej diety zakwaszającej może powodować stałe utrzymywanie lekko podwyższonego stanu rozbijania białek i w konsekwencji niewłaściwego wykorzystywania azotu.
Pokaż cały artykuł...
 

Środki antykataboliczne

Kulturyści non stop pytają: „Co mam wziąć, by zwiększyć anabolizm?”. Ale nawet największy anabolizm na niewiele się przyda, jeśli pozwalasz na rozpad białka w mięśniach.
Pokaż cały artykuł...
 

Ostatnie doniesienia ze świata nauki. Alkohol i grillowanie!

Picie piwa, jak również innych napojów alkoholowych, może obniżyć poziom testosteronu i uczynić cię przez to mniej męskim.
Pokaż cały artykuł...
 

Olej z oliwek i ocet: najlepsze dodatki do sałatek podczas odchudzania

Kulturyści, przygotowując się do swojego „wielkiego wieczoru”, często sięgają po olej z oliwek i ocet dla ich dobroczynnego wpływu na stan zdrowia.
Pokaż cały artykuł...
 

Najnowsze doniesienia dotyczące leucyny

Leucyna ma pewną unikalną właściwość: niezależnie od działania insuliny, może stymulować syntezę białek mięśni.
Pokaż cały artykuł...
 

Najnowsze doniesienia dietetyczne

Napoje z niezbędnymi aminokwasami wzbogacone leucyną pobudzają geny wzrostu mięśni po ćwiczeniach.
Pokaż cały artykuł...
 

Najlepsze połączenia tłuszczów podnoszące poziom testosteronu

Od lat kulturystom powtarza się, by jedli dużo tłuszczów nasyconych, pochodzących np. z czerwonego mięsa i jajek. Ma to podnosić ich poziom testosteronu.
Pokaż cały artykuł...
 

Kuchenne wynalazki do spalania tłuszczu

Pomimo szeroko zakrojonych wysiłków mających zachęcić Amerykanów do zrzucania nadwagi, liczba otyłych dorosłych w Stanach Zjednoczonych rośnie.
Pokaż cały artykuł...
 

Indeks glikemiczny i lipidy wewnątrzmięśniowe

Magazynowanie glukozy pod postacią glikogenu w mięśniach zależne jest od dawki i formy węglowodanów oraz czasu ich spożycia.
Pokaż cały artykuł...
 

Dieta niskosodowa wzmacnia działanie tlenku azotu i rozszerzanie naczyń

Niektórzy ze stałych bywalców siłowni założyli ostatnio wątki na forach internetowych, w których twierdzą, iż mieli lepsze pompy na siłowni, kiedy jedli posiłki o wysokiej zawartości sodu.
Pokaż cały artykuł...
 

Diacyloglicerydy - czy naprawdę spalają tłuszcz?

Często słyszę ludzi dyskutujących o tym, jakie rodzaje tłuszczów najbardziej sprzyjają zgubieniu paru kilogramów.
Pokaż cały artykuł...
 

Diety alkaliczne zwiększają masę mięśniową

Niektórzy badacze sugerują, że dieta wysokobiałkowa o niskiej zawartości węglowodanów i warzyw powoduje nieznaczną kwasicę. Notoryczne spożywanie produktów zakwaszających może wpłynąć na podtrzymanie stanu, w którym białka są przez organizm szybciej rozkładane, co przekłada się na zwiększone zużycie azotu.
Pokaż cały artykuł...